Yaşam Koçluğu

AFYON MAVİ KELEBEK PSİKOLOJİK DESTEK VE EĞİTİM DERNEĞİ

Yaşam Koçluğu

Yaşam koçu & koçluğu nedir ?

Profesyonel Koçlar, kişilerin varmak istedikleri son noktaya ulaşmaları için yardımcı olur. 

Bir sporcu kavramı olarak ortaya çıkan “Koçluk” kelimesinin ilk kullanımı 1880’lerin İngiltere’sine kadar dayanmaktadır. Günümüzde koçluk sadece spor alanında kalmayıp, birçok farklı alanda kullanılmaktadır. 

Profesyonel Koçluk, bireylerin kendileri için seçtikleri hedeflere ulaşmalarında performanslarını artırarak, iş ve özel yaşamlarında kaliteli ve etkin sonuçlar elde etmelerini hedefleyen mesleki bir yardımdır. 

Koçluk, gerçek içsel potansiyeli ortaya çıkararak, değişimler yaratmayı sağlamak için verilen profesyonel bir hizmettir. Koçluk, çekirdek inançlarımızla, yeteneklerimiz arasındaki ilişkiyi anlayarak, “yapabilirim” düşüncesini ortaya çıkarmaktır. Koçluk, hedefe odaklanmaya ve gerçekleştirmeye yardım eder. Gerçek bir içsel özgürleşmenin sağlanmasına destek verir.

Resmi Gazete’de ise şu şekilde tanımlanmaktadır: “Koç, ilgili yasal süreçler, kalite normları ve hizmet prosedürleri çerçevesinde; koçluk süreçlerinin iş organizasyonu ve süreç başlatma faaliyetlerini gerçekleştiren, koçluk sürecini yürüten ve bireysel mesleki gelişimini sağlayan nitelikli kişidir.

Koç, müşterilerin kişisel ve profesyonel potansiyelini gerçekleştirmeye yönelik farkındalık, gelişim ve çözüm seçeneklerini artırıcı ve bu yönde destekleyici çalışmaları yürütür.”

Profesyonel Koçlar; Psikolojik Danışman, Psikolog değildir. Gündelik problemlerde farklı bakış açıları kazandırır. Pratik problem çözme ve iletişim becerileri sağlar.

Koçluk-müşteri ilişkisinde, koçun tüm sorumluluğu üzerine alarak, sihirli bir değneği varmışçasına danışana yardım etmesi söz konusu değildir. Koçun sorumlulukları başka, müşterilerininki başkadır. Ve her iki taraf bunları yerine getirmelidir. Koç sadece destek verebilir. Koç “iyileştirme” garantisi veremez.

Yaşam Koçluğu Eğitimi İçerikleri Nelerdir?

– Koçluk sürecinin ne olduğu ve bu sürecin nasıl işleyeceği
– Karşılıklı tutum ve yaklaşımın nasıl işleyeceği
– Motivasyon, teşvik ve ödüllendirme yöntemleri
– Yaşam Koçunun hayatımızı nasıl yönlendirdiğ

Yaşam Koçu Hangi Alanlarda Hizmet Verebilir ?

– Birebir Yaşam Koçluğu yapabilirler
– Kendi koçluk merkezini açabilirler
– Danışmanlık merkezlerinde hizmet verebilirler
– Kolejlerde, Etütlerde, Rehabilatasyon Merkezlerinde, Okullarda, Spor Salonları gibi hayatın her alanında hizmet verebilirler. İnsanlara fayda sağlayabilirler.

Koçun sorumlulukları başka, müşterilerinin ki başkadır ve her iki taraf bunları yerine getirmelidir. Koç sadece destek verebilir. Koç “iyileştirme” garantisi veremez. 

 

 

 

afyon psikolog
afyon psikolojik destek
afyon psikolojik danışmanlık
afyon terapi
afyon terapist